טכנולוגיה

ההבדל בין מציאות מדומה, רבודה, מעורבת ומורחבת

המציאות כפי שאנו מכירים אותה הולכת ומשתנה. ברגע שיש פריצת דרך טכנולוגית מיד מנסים לקחת אותה למחוזות שונים, לתפוס נישה, להתמחות בה ולייצר ערך שיביא להצלחה. במאמר הזה נדבר על מציאויות שונות ומה המאפיינים של כל אחת מהן.

כולם כבר די מכירים מהי מציאות מדומה (VR) ובטח שמעו גם על מציאות רבודה (AR), אבל יש עוד כמה טכנולוגיות כמו מציאות מעורבת (MR) ומציאות מורחבת (XR) שפחות מוכרים אבל קיימם. בסיום קריאת הפוסט הזה תשלטו במונחים ובאפשרויות.

מציאות מדומה [Virtual Reality]

כנראה הטכנולוגיה המוכרת מכולן. יצירת סביבה וירטואלית באמצעות תוכן מהעולם האמיתי (וידאו של 360 מעלות), תוכן ממוחשב, או שילוב של שניהם. הטכנולוגיה דורשת שימוש באביזרי ראש (HMD) כמו Oculus ,HTC Vive או Google Cardboard.

למי שיצא להשתמש במשקפי האוקולוס יהיה קל להבין את החוויה הסוחפת שבשימוש, כמו קולנוע רב חושי. VR היא אחת הדרכים להיחשף לעולם וירטואלי לחלוטין, השימוש בחושי הקול והראיה מספקים חוויה בלתי נשכחת. בסביבת VR אמיתית יופעלו כל חמשת החושים (טעם, ראייה, שמיעה, ריח, מגע), אנחנו אמנם לא שם עדיין אבל דברים בפיתוח כמו שאומרים. מעבדות מטא כבר פתרו את עניין המגע לצורך העניין.

לאחר שנים של פופולריות בתעשיית המשחקים, אנו רואים שימושים בטכנולוגיה הזו במגוון תחומים שילכו ויתפתחו עם הזמן.

מציאות רבודה [Augmented Reality]

מציאות רבודה (AR) היא שכבת תוכן וירטואלי ש"מתלבשת" על העולם הפיזי, האמיתי. כזו שהמרכיבים שלה מתוגברים על ידי קול, וידאו, וגרפיקה הנוצרים באמצעות מחשב. ישנן המון אפשרויות לשילוב שכבות אלו במציאות שלנו. הדוגמא הכי פופולרית ומוכרת היא במשחק הפוקימון גו, גם לסנאפצ'ט יש דוגמאות לא רעות (AR bitmojis).

חשוב להבין שבין שכבת התוכן לבין האובייקטים הפיזיים אין קשר. כלומר לא יכולה להיות אינטראקציה ביניהם. כמו ששים שקופית על ציור קיים.

עוד שימוש מדהים במציאות רבודה אפשר למצוא באפליקציה IKEA Place אשר משתמשת ב-AR כדי לסייע ללקוחותיה להתאים רהיטים לביתם. באמצעות האפליקציה הרוכשים הפוטנציאלים בוחרים פריט מהקטלוג, ובאמצעות המצלמה במכשיר הנייד שלהם, יכולים למקם ריהוט דיגיטלי בכל מקום בחדר. הרהיט מתאים את גודלו בצורה אוטומטית כך שיתאים לחלל (98% דיוק על פי איקאה), כמו כן ניתן להזיז ולשחק בזוויות ובכיוונים.

מציאות מעורבת [Mixed reality]

מציאות מעורבת (אשר לעיתים מכונה גם מציאות היברידית), היא שילוב של עולם פיזי ווירטואלי על מנת לייצר מציאות חדשה. במציאות הזו כן יש קשר ואינטראקציה בין אובייקטים אמיתיים וווירטואלים והם מסוגלים להגיב ולתקשר בזמן אמת. האובייקטים שנוצרו על ידי מחשב יכולים להיות מוסתרים באופן גלוי על ידי עצמים בסביבה הפיזית כל שחוויית המשתמש היא הרבה יותר מפותחת.

MR יושב איפשהו בין AR ל-VR, מכיוון שהוא משלב בין שני העולמות. הדרך הפשוטה ביותר שלי להעביר לכם את המסר היא הולוגרמות. אבל כאלה שמוחשיות ואמיתיות הרבה יותר.

מציאות מורחבת (Extended Reality)

בשעה טובה הגענו אל גולת הכותרת. מציאות מורחבת (XR) היא טכנולוגיה מתקדמת יותר שמשלבת רמה חדשה של אינטראקציה שבין אדם למכונה, בעיקר באמצעות אביזרים לבישים קומפקטיים וזולים. מציאות מורחבת כוללת את כל סוגי הטכנולוגיות שציינו מעלה ואמורה לספק את הבסיס של המטאוורס.

הנה טעימה ממציאות העתיד במגוון תחומים:

  • קמעונאות: המציאות המורחבת תתן את האפשרות ללקוחות לנסות מוצרים לפני שהם קונים. למדוד בגדים ללא תא הלבשה וכ'. אגב, כבר היום יש לרולקס (יצרנית שעוני יוקרה) אפליקציה המאפשרת לנסות שעונים על פרק כף היד.
  • עבודה מרחוק: עובדים יכולים להתחבר למשרד הביתי או לאנשי מקצוע הממוקמים ברחבי העולם באופן שגורם לשני הצדדים להרגיש שהם באותו חדר.
  • הדרכה: אומרים שתמונה שווה אלף מילים.. אז מה אם נספק חוויה מורחבת לבתי הספר והאקדמיה. תחשבו על ילד שלומד על החלל ממדי אסטרונאוט שם בין הכוכבים. תחשבו על כימאים שיוכלו למצוא פתרונות לבעיות מבלי להיחשף לחומרים מסוכנים, ללימודי רפואה והתנסות בטיפולים, טייסים, אנשי כוחות ביטחון ללא סיכון חיים וכ'.
  • נדל"ן: מציאת קונים או שוכרים עשויה להיות קלה יותר אם אנשים יכולים "לטייל" בחללים כדי להחליט אם הם רוצים את הדירה גם כשהם בצד השני של המדינה.

יש עדיין לא מעט אתגרים לטכנולוגיית המציאות המורחבת. רשאית מדובר בקליטה, עיבוד ושידור של כמויות אדירות של מידע ונתונים בזמן אמת. לרמת החושים והרגשות של אנשים פרטיים. ופה נכנס אתגר השמירה על הפרטיות, כשיש כל כך הרבה חיישנים ובינה מלאכותית אנחנו חושפים ברמה שקשה להסביר במילים. כמובן, עלות הטמעת ושימוש הטכנולוגיה חייבת להיות זולה הרבה יותר. האביזרים הלבישים חייבים להיות אופנתיים ונוחים ובעלי קישוריות גבוהה בכל עת.

האתגרים הטכניים והחוקתיים קיימים אך בכל יום שעובר אנחנו מתקרבים צעד נוסף לפתרון. בשנים הקרובות נראה יישומים מתקדמים שמבוססים על מציאות מורחבת וזוהי תהיה אבן דרך משמעותית בחזון המטאוורס.

ואיך אפשר בלי תמונה להמחשה:

קרדיט פה

כתבות רלוונטיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
דילוג לתוכן