טכנולוגיה

בינה מלאכותית ושכל ישר

לפני כמה שנים, מדענית מחשבים בשם יג'ין צ'וי העבירה הרצאה בכנס של בינה מלאכותית בניו אורלינס. על המסך היא הקרינה תמונה מתשדיר חדשות שבו הופיעו שני בני אדם והכותרת "צ'יזבורגר דוקר". לאדם הסביר יהיה די ברור להבין מה הלך שם מהכותרת והתמונה בלבד. מישהו דקר מישהו בעקבות ויכוח על צ'יזבורגר. או משהו בסגנון. למחשבים, מסתבר, זה לא כזה טריוויאלי להבין. אין להם את ההגיון הבסיסי להבין שצ'יזבורגר לא באמת יכול לדקור מישהו.

עבור סוגים מסוימים של משימות, בינה מלאכותית יכולה להתחרות ואף להתעלות על החשיבה האנושית. אבל במקומות שבהן נדרש רק שכל ישר, שם האתגר האמיתי של המוחות המלאכותיים. החלק הזה של ההיגיון הוא הצד האפל של בינה מלאכותית. זו אחת הסיבות שהפיתוחים הראשונים סבבו סביב זיהוי אובייקטים ותרגום שפה.

היום התמונה שונה, בינה מלאכותית מסיעה אנשים ממקום למקום (מכוניות אוטונומיות), עוזרת בגילוי מוקדם של מחלות והתאמות טיפולים ומחליפה אנשי מודיעין ודאטה. לא רחוק היום שבו בינה מלאכותית תסתובב במטאוורס כישות עצמאית, אם מטעמי פיקוח או כאוואטרים מן המניין.

החוק הראשון של הרובוטיקה

בשנות התשעים, תהיות על בינה מלאכותית ובטיחות גיבשו את החוק הראשון של הרובוטיקה "רובוט אינו רשאי לאפשר פגיעה בבני אדם". דרישה מוגזמת ממחשב שלא יודע להעריך נזק. בכדי לייצר בינה שתתאים יותר למציאות ותחקה בני אדם חוקרים הקימו מאגר "שכל ישר" אשר מבוסס על אקסיומות וכללים שמסבירים איך העולם עובד. לכו תסבירו לבינה מלאכותית שעגבניה לא מוסיפים לסלט פירות.

השנים חלפו, הטכנולוגיה השתפרה והמאגרים של האקסיומות הוחלפו בלמידת מכונה. זיהוי דפוסי פעולה בכמויות אדירות של נתונים. טכנולוגיה שעומדת מאחורי סירי, אלקסה ועוזרים וירטואליים אחרים. מודלים של שפה בדוגמת GPT-3, מודל חיזוי השפה אוטורגרסיבי המשתמש בלמידה עמוקה כדי לייצר טקסט כפי שאדם מוכשר היה מייצר. אם נחדד, 80% מטקסט הגיוני של אדם מוכשר.

נראה שהמנגנונים המרשימים הללו מספקים מספיק שכל ישר כדי להבין מצבים יומיומיים במונחים של פיזיקה, סיבה ותוצאה ואפילו פסיכולוגיה. אבל רגע, האם ילד שבודד מלידה בחדר עם אינטרנט, ויקיפדיה ויוטיוב יתבגר לאדם שמוכן להרפתקאות העולם שבחוץ?

בית האינטראקציות

בניית השכל הישר על ידי עיבוד טקסט ווידאו כנראה שיובילו רק לתוצאה חלקית אם ככה. מדעני מחשב שהבינו את העניין הזה החלו לשתף פעולה עם פסיכולוגים התפתחותיים כדי להבין את מה שאנו יכולים לכנות כ-"חוש תינוק", מיומנויות הליבה של ניווט, מניפולציה של אובייקטים וקוגניציה חברתית שילד קטן עשוי להשתמש בהן. שכל ישר שיודע להפעיל מניפולציה על ההורים או לבנות מגדל קוביות עם חבר.

על פי גישות "בהשראת תינוקות", חוקרים יצרו סביבות וירטואליות ובינה מלאכותית שתאכלס את המרחב, על מנת לתרגם אינטראקציה פיזית כבסיס לשפה. הבינה המלאכותית תוכל לתרגם את המשימות או המשפטים להוראות ביצוע עבור רובוט וירטואלי שמתנסה ומדווח חזרה עבור למידה. והנה תוכנה שדומה קצת יותר למוח אנושי. סט יכולות לשוניות אשר קשורות לאינטראקציות ואינטואיציות פיזיות. כמובן שהכל במגבלות החדר ולא העולם האמיתי. צעדים קטנים.

מחשבים מרמים

מודלים של למידת מכונה מנצלים כל דפוס שהם יכולים למצוא, ומייצרים ממנו את מה שנראה בהתחלה כאינטליגנציה עמוקה, כשלמעשה הם רק מצאו דרכים לרמות. לפני כמה שנים, חוקרים במקומות שונים גילו שמודלים מסוימים של בינה מלאכותית יכולים לענות בצורה נכונה על שאלות באופו שיטתי מבלי לקרוא אותן.

מבחן רדיט

אחת ההצעות להימצאות שכל ישר בבינה מלאכותית היתה לתת לאלגוריתם למלא דף ריק, כך שיצרו במעבדה מבחן בשם Turing Advice, שבו מתבקשות תכניות לכתוב תשובות לשאלות שפורסמו ב-Reddit, כמובן בפיקוח של החוקרים וללא פרסום התשובות בפומבי. מה לדעתכם היו התצאות? נחזור לזה בהמשך.

מערכות בינה מלאכותית המנתחות כתיבה או תרבות אנושית הן מוגבלות. ישנן יותר מדי הטיות תרבותיות וחברתיות שעליהן להתמודד איתן. יש הטוענים שמחשבים יתפסו את השכל הישר רק כאשר יהיה להם מוח וגוף כמו בני אנוש. מצד שני, איזה שכל ישר יש בלשכוח את האשראי במסעדה, לסמס בזמן נהיגה או לחפש את המשקפיים ששכחתם על הראש. אולי לבינה מלאכותית תהיה גרסת שכל הישר טובה יותר מאיתנו.

ואם השכל הישר שלכם העריך שבינה מלאכותית כתבה תשובות טובות לחברים ברדיט מהתרגיל למעלה נמצא שזה קרה רק ב15% אחוז מהמקרים.

הפער מצטמצם

אלגוריתם הבינה מלאכותית הולכים ומשתפרים ומשלבים טכניקות שונות בכדי להתגבר על פערי השכל הישר. המערכות יודעות לסמלץ (סימולציה) תרחישים דמיוניים וסבירים וגם לשלב אתיקה ומוסר על מנת להגיע למסקנות הגיוניות. להרוג דוב? שגוי. להרוג דוב כדי להציל את הילד שלך? סבבה. להטיל פצצה גרעינית כדי להציל את הילד שלך? לא סבבה. הטכניקות הללו מצמצמות משמעותית את המרחק מהמוח האנושי, כנראה שבינה מלאכותית תוכל להשתמש במעט פחות שכל ישר בהשוואה אלינו.

מה בינה מלאכותית יודעת לעשות היום

הטכנולוגיה הנוכחית יודעת לספק המון. היא יכולה לכתוב מאמר שלם כמו זה באמצעות הזנת נושא וכמה מילים להכוונה, היא יודעת לעבד טקסטים מורכבים ממקורות פורמט שונים ולהביא את השורה התחתונה, היא בעלת יכולת ראיה וזיהוי אובייקטים וגם להגיב להם, בהצלחה למכוניות אוטונומיות. היא יכולה להאזין ולהבין על מה מדובר וגם לזהות מילים חשודות, קולי של ירי וכל דבר שימושי אחר שהוגדר. היא יודעת להריח ולזהות מחלות וגם לשחק וליצור יצירות אומנות מורכבות וייחודיות שמבוססות על מילים פשוטות או אפילו לכתוב קוד על ידי ניתוח שפה טבעית ופשוטה.

אז השכל ישר בבינה מלאכותית עדיין לא מושלם אבל כל השאר כבר קיים.

בטח תהנו לקרוא גם את הפוסט הזה:

כתבות רלוונטיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
דילוג לתוכן