קרקעות ונדל"ן במטאוורס
קרקעות הן מהמשאבים הכי משמעותיים שהיו בעולם היסטורית. אימפריות גדולות עלו ונפלו על מאבקי שטח ושליטה. מאז ועד היום נדל"ן הוא חלק חשוב בכל תא משפחתי, כדיירים או כמשקיעים. עד לא מזמן הנדל"ן היה פיזי בלבד, על צורותיו השונות (קרקעות, דירות מגורים, שטחי מסחר ותעשייה, וכ'. עם זאת, בשנים האחרונות נחשפים משקיעי נדל"ן ולא רק, גם באדמות וירטואליות. בניית תיק נדל"ן וירטואלי יכול להיות הדבר הגדול הבא עבור משקיעים שלא מפחדים לקחת סיכון על טכנולוגיה חדשה. אבל הסיכון הזה בעל צורות רבות שיכולות להתממש.
נדל"ן וירטואלי מתקיים בעולם הדיגיטלי. הכי פשוט לקחת את זה לעולם הגיימינג שבו הדימיון והטכנולוגיה משלבים כוחות ויוצרים עולמות שונים ומשונים, בתוספת מרכיבים חברתיים וקהילתיים. מפתיע או לא רכישת קרקע וירטואלית יכולה להיות בעלת ערך כמו קרקע בעולם האמיתי. וכמו בעולם הפיזי גם פה זה עניין של ביקוש והיצע.
למה לקנות נדל"ן וירטואלי?
שאלה טובה. והתשובה נעה על מנעד רב של סיבות. חלק מהסיבות הן אותן סיבות של העולם הישן והמוכר. קרקעות הם סחירות וניתן למכור ולקנות, יש שם אפשרות להרוויח כסף כשערך הקרקע נקבעת לפי מיקום ותעבורה דיגטלית (וגם השבחה).
משתמשים בודדים, קריאייטיבים ומותגים יכולים כולם לעצב את החוויות שלהם על סמך מה שמציע הנדל"ן הספציפי שלהם. קונצרטים, פגישות, תערוכות, אמנות והשקות מותגים התקיימו כולם על קרקעות דיגיטליות. זכויות בעלות על קרקע במשחק, קהילה או פלטפורמה מיוצגת על ידי NFT, מזהה חד ערכי, מאובטח וייחודי שמשמש כמו טאבו בעולם האמיתי.
תאגידים, חברות ומשקיעים פרטיים קונים נדל"ן וירטואלי
עבור תעשייה כל כך צעירה, המספרים יכולים להיות מדהימים. עם זאת, צמיחה מהירה בשווי השוק אינה בהכרח קשורה לאריכות ימים או לשוק בריא. היה פה הייפ מטורף בשנה וחצי האחרונות שטשטש את הערך האמיתי של קרקעות וירטואלים. עם זאת, כמה משקיעים פרטיים וחברות ענק שאימצו את החזון נהנו מעליית ערך משמעותית וככל שהמטאוורס יהיה יותר בשל ונגיש האפסייד הפוטנציאלי הוא גדול.
רכישות משמעותיות מהשנים האחרונות (2021 – 2022):
- חברת הפרסום והמחקר קורזיו (Curzio Research) רכשה בשיתוף פעולה עם פלטפורמת TCG 19 שטחי נדל"ן בעלות של 5 מיליון דולר.
- חברת השקעות המטאוורס (Republic Realm) רכשה אלפי קרקעות בפלטפורמות שונות כאשר הרכישה המשמעותית ביותר הייתה בשווי 4.3 מיליון דולר בפלטפורמת "ארגז החול" (The Sandbox).
- עוד קרן השקעות בשם "קבוצת המטאוורס" רכשה שטח ענק בפלטפורמת דסנטרלנד (Decentraland) בעלות של 2.4 מיליון דולר.
- אותה החברה "קבוצת המטאוורס" רכשה שטחים נוספים בפלטפורמת אקסי (Axie Infinity) בעלות של 2.4 מיליון דולר.
- חברת Book Local Project רכשה דם היא קרקעות בפלטפורמת דסנטרלנד (Decentraland) בעלות של 1.9 מיליון דולר.
והנה עוד רשימה חלקית של תאגידים מוכרים שנכנסו לעולם הזה:
- הבנק ובית ההשקעות האמריקאי ג'יי.פי מורגן, רכש קרקעות ב-Decentraland עבור התנסות, מתן חוויה חדשנית ללקוחותיהם, פרסום וגם כחלק מהשקעה ספקולטיבית על נכסים שיעלו בערכם.
- בנק גלובלי נוסף HSBC רכש קרקעות ב-Sandbox עם תוכניות ליצור חוויות מותג חדשות.
- סמסונג יצרה חוויה וירטואלית בשם Samsung 837X ב-Decentraland ואירחה אירועי השקה למוצרים חדשים וגם תצוגת אופנה.
מה משפיע על המחיר של נדל"ן וירטואלי?
כאשר Decentraland ערכה את מכירת הקרקע הראשונה שלה בדצמבר 2017, קרקע עלתה 20 דולר בלבד. אותן קרקעות נמכרו בממוצע של יותר מ-6,000 דולר בשנת 2021. ובתחילת 2022, המחירים כבר זינקו לכ-15,000 דולר לכל יחידת שטח וירטואלי. בממוצע.ועל פי מקינזי השוק הזה גילגל מעל 120 מיליארד דולר. אך הבועה הזו התפוצצה במקביל לNFT, תנועת המשתמשים ירדה ב99% וכסף החליף ידיים תמימות במתוחכמות.
ישנם כמה גורמים ההופכים רכישת קרקעות וירטואליות למעניינים מאוד למשקיעים. ראשית, נכס וירטואלי נמצא בהיצע מוגבל, בדיוק כמו בעולם האמיתי. בעלות על נדל"ן וירטואלי פירושו שבבעלותך חלקת קרקע ייחודית בעולם במטאוורס, ואתה יכול לעשות איתה דברים, מהשכרת שטחי פרסום והקמת נכסים מניבים כמו חנויות ובניינים הניתנים להשכרה לקידום מותגים.
איך קונים ומוכרים קרקע וירטואלית?
די בקלות האמת. אבל כמו בעולם האמיתי חייב לבצע חקר שוק ולהבין למה אתם נכנסים. יש ממשעות גדולה לפלטפורמה (האם פלטפורמה יציבה בעלת תעבורת משתמשים גבוהה? האם יש תכנית להגדיל את כמות הקרקעות בעתיד? האם המיקום הספציפי קרוב לשטחים של חברות גדולות או ידוענים שימשכו משתתפים? איך הפלטפורמה מתכוונת להשביח את העולם הווירטואלי? האם יש מגבלות ליצירה על גבי השטח הנרכש? לדוגמה האם אני מוגבל במספר הקומות לבנייה? תאורטית בעולמות וריטואלים המגבלות אמורות להיות כיד הדמיון. כלומר ישנו הרבה מקום למחקר אם ניגשים לרכישת קרקע באופן מקצועי. וגם אז הסיכונים רבים, אך נגע לזה בהמשך.
את המחקר נתן לעשות בפלטפורמה המיועדת או באמצעות בורסות השיווק והמכירות כמו OpenSea.io או NonFungible.com. אתרים אלה יכולים להראות היסטוריית מחירים, ולשמש מקור להשוואה בין קרקעות שונות.
השלבים המהותיים לרכישת נדל"ן במטאוורס:
1. רישום לבורסה – הדרך הפשוטה ביותר לרכישת קריפטו. בורסות כמו קראקן (Kraken), בינאנס Binance, וקוייןבייס Coinbase הן כולן בורסות מוכרות ומהימנות.
2. פתיחת ארנק דיגיטלי – את הקריפטו מאחסנים בארנק דיגיטלי, פרטי ומאובטח. אם באמצעות אחת הבורסות או באופן עצמאי. באמצעות המטבעות בארנק נוכל לבצע רכישות קרקעות או נכסים אחרים. הארנק הפופולרי ביותר הוא MetaMask עבור דפדפן כרום אבל יש לא מעט טובים ובטוחים.
3. חקר שוק – החליטו באיזו פלטפורמה תרצו להשתמש לרכישת נדל"ן, וצרו חשבון על ידי חיבור הארנק הדיגיטלי. הפלטפורמות הפופולריות מצוינות מעלה. כדאי לרכוש בפלטפורמות פעילות עם תנועה יחסית ערה ופוטנציאל לעתיד..
4. יצירת חשבון Marketplace – במקרים רבים תאלצו לרכוש קרקע בשוק המשני, בפלטפורמות שיש היצע וביקוש גדולים יחסית והסחירות גבוהה (כמות הטרנזקציות והעסקאות). מומלץ ליצור חשבון OpenSea.io כדי לעשות זאת על ידי חיבור ארנק דפדפן Chrome. מה שכן, הפלטפורמה היא מתווכת ועל כן יש עמלות. שימו לב לזה.
סיכונים ואתגרים בהשקעות נדל"ן וקרקעות וריטואלים
למרות שהמטאוורס צפוי לגדול מאוד בשנים הקרובות, עדיין מדובר בענף חדש יחסית שרחוק מלהיות יציב. זה בא לידי ביטוי בהרבה הונאות, הרצות מחירים וגם הסיכון שחלק מהפלטפורמות פשוט יעלמו או לא יהיו רלוונטיות בעתיד. במקרים כאלה ההשקעה הפסדית או יכולה לרדת כולה לטמיון. חשוב להבין את זה.
ואז יש גם את עניין הערכת השווי. נשאלת השאלה כיצד להקצות ערך לקרקע שהמחסור בה הוא מלאכותי. הרי מדובר בעולם וירטואלי אז מה הבעיה להכפיל או לשלש את כמות הקרקעות (או עד אין סוף, כי אין באמת מגבלה כמו בעולם הפיזי). נוסיף לזה שמטבעות קריפטוגרפיים תנודתיים מאוד, ומשם נגזר מחיר הקרקעות והנה עוד סיבה להבין שמדובר בהשקעה ספקולטיבית ביותר במהותה.
זו היתה סקירה רחבה לגבי נדל"ן וקרקעות וירטואלים. לפני שאתם מקבלים החלטת השקעה כלשהי, השקיעו זמן בלמידה ומחקר. הבינו את כל הסיכונים והאתגרים ושקלו אותם מול היתרונות הפוטנציאליים.