מטאוורס ומטבעות קריפטו
כבר כתבנו לא מעט על המטאוורס. על זה שהממשק שבין העולם הפיזי לוירטואלי ילך ויתעצם יהפוך לחלק מהשגרה, על אינטראקציות שבין אדם למכונה מבלי לזהות את ההבדלים שביניהם, על מציאות רבודה (AR), מציאות מדומה (VR) והפעם ניתן דגש על מטבעות קריפטו עם הזיקה הכי גדולה למטאוורס כרגע.
המטאוורס מספק שלל אינטראקציות מזדמנות אך גם אירועים המוניים, בעיקר בעולמות הגיימינג כרגע. המרחב הדיגיטלי העצום מאפשר כעת לאנשים לקנות מוצרי יוקרה (גוצ'י), ספורט (נייק וגם אדידס שעושה מהלכים בכיוון) ואפילו להשקיע בנדל"ן. אבל מה לגבי אופן התשלום? נכון לעכשיו, ניתן לקנות מוצרים וירטואליים אלה באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים, חלקם מטבעות שמסופקים על ידי יצרני פלטפורמות המשחקים (בחנות המשחק) וחלקם מטבעות חיצוניים שזמינים בבורסות כמו WazirX, Coinbase ו-Binance אשר ניתן להמיר לשימוש במטאוורס.
5 מטבעות קריפטוגרפיים עם הזיקה הגדולה ביותר למטאוורס:
מאנה MANA (Decentraland)
Decentraland הוא עולם וירטואלי מבוזר, כלומר מבוסס בלוקצ'יין ואינו בבעלות של אף אדם. הוא נגיש דרך דפדפן האינטרנט וחינמי. המטבע השמיש במערכת נקרא MANA ואיתו ניתן לרכוש אווטאר, פרטי לבוש ואפילו קרקעות! שחקנים בעולם (ואפילו גופים גדולים שרואים בנישה הזדמנות) רוכשים ומפתחים קרקעות וירטואלים ומנהלים אותן כמו נדל"ן פיזי ומוכרים אותם למשקיעים.
נכון לכתיבת שורות אלו מחיר MANA עומד 3.54 דולר, עם שווי שוק של כ-9 מיליארד דולר. באתר PricePrediction שעוקב אחר התנהגות המטבעות ונותן תחזיות לעתיד צופים כי המטבע יגיע לשווי ממוצע של 108 דולר עד לסוף העשור הנוכחי.
Decentraland משפרת את הנגישות והקישוריות והוסיפה תמיכה לרשת Matic, רשת שמקושרת לבורסות הקריפטו הגדולות (Binance, Coinbase) מה שמאפשר נגישות ומסחר עם עמלה נמוכות.
סאנד (Sandbox) SAND
Sandbox הוא עולם וירטואלי נוסף בתחום הגיימינג, גם הוא מבוסס בלוקצ'יין ומאפשר למשתמשים ליצור, לפתח, לעצב, לקנות ולמכור נכסים דיגיטליים בתוך הפלטפורמה הווירטואלית. את המטבעות הקירפטוגרפיים ניתן להשיג על ידי השלמת משימות במשחק, מה שנקרא "משחקים כדי להרוויח". עם מטבעות הזכייה ניתן לרכוש אביזרים, חפצים וקרקעות.
נכון לכתיבת שורות אלו SAND נסחר בעלות של 5 דולר עם שווי שוק של כ-6 מיליארד דולר. באתר PricePrediction שעוקב אחר התנהגות המטבעות ונותן תחזיות לעתיד צופים כי המטבע יגיע לשווי ממוצע של 164 דולר עד לסוף העשור הנוכחי.
AXS (Axie Infinity)
Axie Infinity היא פלטפורמה גיימינג נוספת שצוברת פופולריות כרגע, בעיקר במזרח אסיה. הפלטפורמה נוצרה על ידי חברה מווייטנאם בשם Sky Mavis, גייסה כמעט 160 מיליון דולר בחודשים האחרונים והשווי המוערך שלה הוא 3 מיליארד דולר. המשחק דומה מאוד לפוקימון, כאשר המשתתפים יכולים לגדל מפלצות, למכור, לקנות, לסחור ולהילחם במפלצות אחרות בכדי לזכות במטבעות AXS. אגב, המפלצות עצמן הן NFTs כך שייחודיות, פרטיות וניתנות למסחר.
למשחק קהילה שגדלה מיום ליום ומחזיקה בנתח כספי ב-Axie. נתח שמוביל למעורבות והשפעה על התפתחות המשחק עצמו. אגב, מרבית תעבורת הכסף במשחק מבוצעת באמצעות כסף אמיתי. עם קרוב ל-2 מילין משתמשים בחודשים האחרונים הפלטפורמה גדלה במהירות ושחקנים מרוויחים אלפי דולרים בחודש, בעיקר בבפיליפינים, עם 40% מהשחקנים הפעילים. המשחק כל כך נפוץ שם כאשר במקומות מסוימים בפיליפינים, אנשים משלמים את שכר הדירה שלהם עם מטבעות המשחק.
הפופולריות של Axie infinity זינקה בששת החודשים האחרונים עם עלייה של כמעט 5,000 אחוז במספר המשתמשים היומיים.
נכון לכתיבת שורות אלו AXS מתומחרת בסביבות 101 דולר עם שווי שוק עולמי של למעלה מ-6 מיליארד דולר. באתר PricePrediction צופים כי המטבע יגיע לשווי ממוצע של 3260 דולר עד לסוף העשור הנוכחי.
Gala (Gala Games)
פלטפורמת משחקים נוספת, בדומה לשאר הפלטפורמות מבוססת בלוקצ'יין (Ethereum). נוצרה בשנת 2019 על ידי אחד ממייסדי חברת משחקי המובייל זינגה. לגאלה יש 1.3 מיליון משתמשים פעילים. מטרת העל של הפרוייקט הוא לתת למשתתפים את השליטה על נכסיהם הוירטואלים בניגוד לרוב המשחקים ששחקנים יכולים להוציא המון כסף על נכסים במשחק, ואינספור שעות, שאפשר לקחת מהם בלחיצת כפתור.
נכון לעכשיו לגאלה יש משחק אחד מוביל שנקרא Town Star . די דומה לסים סיטי המיתולוגי (בניית ערים). בנוסף ישנם משחקים נוספים בפיתוח מתקדם. ניתן להשתמש במטבעות GALA לרכישת NFTs ופריטים במשחק.
מחירו של GALA עומד כעת על 0.45 דולר, עם שווי שוק של מעל 5 מיליארד דולר. באתר PricePrediction צופים כי המטבע יגיע לשווי ממוצע של 15 דולר עד לסוף העשור הנוכחי. הקפיצה במחיר תבוא בעקבות כניסה של משחקים ושחקנים חדשים.
ENJ (Enjin)
ENJ הוא מטבע קריפטוגרפי שהושק בשנת 2017 על ידי חברת Enjin. כמו שאר המטבעות מעלה גם הוא מבוסס בלוקצ'יין (Ethereum). Enjin נועד להשתלב עם משחקים אך גם בעל מרקטפלייס עבור NFTs (מעין רישיון או תעודה דיגיטלית עבור יצירות אך לא רק). כלומר פלטפורמה ליצירת וניהול NFTs. כאשר NFT נוצר ברשת Enjin, נוצרת כמות מוגבלת של אסימוני ENJ שמגדירים את הערך הראשוני של הNFT.
החברה שמאחורי אנג'ין ממוקמת בסינגפור ועובדת עם חברות כדי ליישם פתרונות שונים בפלטפורמת אנג'ין. המחיר של ENJ עומד כעת על 2.51 דולר, עם נתח שוק של מעל 2 מיליארד דולר. באתר PricePrediction צופים כי המטבע יגיע לשווי ממוצע של 82 דולר עד לסוף העשור הנוכחי.
*** הבהרות וגילוי נאות
- הכותב מחזיק בחלק מהמטבעות בסכומים קטנים בעיקר למטרות לימוד עצמי והנגשת הידע דרך בורסת הקריפטו Binance. אם יש צורך עבור מדריך לפלטפורמה כתבו לי בתגובות.
- ברור לכם שיש פה הייפ מטורף שלא בטוח יחזיק מים בהמשך. אישית אני מתייחס לזה כאל הימור יותר מאשר השקעה לגיטימית למרות שאני מאוד מאמין בחזון המטאוורס. כל הנכתב למעלה הוא בגדר שיתוף ידע בלבד ולא המלצה לנקיטת פעולות. רב הנסתר על הגלוי וקל מאוד לאבד כסף אמיתי בעולמות האלה. תהיו שקולים ואחראיים עם כספכם.