מה זה מטאוורס (Metaverse)?
מטאוורס היא סביבה וירטואלית הבנויה מכמה מרחבים תלת מימדיים משותפים שמתגבשים לכדי יקום וירטואלי כולל. המונח מטאוורס (metaverse) בנוי מצד המילים "מטא" ו"יוניברס" ונטבע לראשונה ברומן המדע הבדיוני "Snow Crash" מאת ניל סטיבנסון.
במטאוורס שנחשב כאבולוציה הבאה של האינטרנט נוכל לעשות כמעט כל דבר שאפשר לדמיין, ממפגשים עם בני משפחה באמצעות הולוגרמות, לבילוי משותף עם חברים בקונצרט ועד הדברים הבסיסיים של לעבוד, ללמוד, לשחק, לקנות, ליצור, הכל באופן חווייתי שקשה להעביר במילים בלבד.
תארו לכם דמות וירטואלית, אווטאר, שממש דומה לכם יושבת בסלון ופתאום קופצת בועה לאוויר שבתוכה כתוב "הביטו בחלון", עד כה די שגרתי. ברגע שהסטתם את הווילון אתם מרגישים רוח פרצים ומגלים שלחלון מחוברת מגלשה ארוכה למטה, והנוף הוא כזה שאף פעם לא ראיתם בעבר. אתם צוללים פנימה ומגלים עולם חדש ומלא בחוויות שמערפלות את החושים, רובן מוחשיות עד כדי בלבול. כמה דקות אחרי אתם פוקחים עיניים או מורידים את משקפי הVR ואתם בכלל בתחנה ממתינים לרכבת של השעה 17:00.
והנה דוגמה קצת יותר מתקדמת:
המעבר מהאינטרנט "הנוכחי" למטאוורס יתאפשר לאחר פתירת כמה אתגרים טכנולוגיים אך גם רגולציות וסטנדרטים חוצי ממשלות. תשתיות ופרוטוקולי תקשורת מתקדמים, חומרה משודרגת, טכנולוגיות של מציאות מורחבת (מדומה ורבודה), בינה מלאכותית, בלוקצ'יין, מיחשוב ענן וחיזוק הקשר שבין אדם-מחשב. בקטע טכנלוגי.
איך פייסבוק קשורה לזה?
המציאות החדשה שמתהווה לנגד עינינו אמנם לא חדשה אבל עלתה לכותרות כאשר פייסבוק שינתה את שמה למטא ופירסמה שתשקיע עשרות מיליוני דולרים בפיתוח היקום הוירטואלי.
החזון של מטא הוא שדרוג החוויה החברתית המקוונות של ההווה, שלעתים תורחב לתלת מימד ולפעמים תוקרן לתוך העולם הפיזי. זה יאפשר למשתמשים לחלוק חוויות עם אנשים אחרים גם כאשר המרחק הפיזי גדול. זוהי האבולוציה הבאה בשורה ארוכה של טכנולוגיות חברתיות.
כבר היום עשרות אלפי עובדי מטא עוסקים בזה וצוקרברג דיווח שעשרת אלפים עובדים נוספים יגוייסו למאמץ ברחבי אירופה. ומטא היא לא החברה היחידה שפועלת בתחום אלא גם אפל, מיקרוסופט, גוגל, סמסונג, בייטדאנס והמון סטארטאפים משקיעים סכומי עתק בתחום שילך ויצבור תאוצה.
האם המטאוורס כבר קיים?
מספר רב של ספרי מדע בדיוני, סדרות טלוויזיה וסרטים מתרחשים במטאוורסים – עולמות דיגיטליים. וגם לגיימינג, משחקים מרובי משתתפים מקוונים יש עולמות אינטראקטיביים ואווטרים כבר לא מעט זמן. הם לא בדיוק המטאוורס, אבל רעיונות משותפים. בשנים האחרונות פורטנייט (Fortnite) הרחיבה את המשחק, אירחה קונצרטים, אירועי מותג ועוד סנסציות בתוך העולם הווירטואלי שלה. זה הרשים רבים באפשרויות הקיימות בתחום והצית את המרדף אחרי החזון.
גם משחקים אחרים חולקים את רעיון המטאוורס. רובלוקס, לדוגמא, היא פלטפורמה שמאפשרת למשתתפים ליצור משחקים בעצמם, לשחק במשחקים שיצרו אחרים ולעצב את עולמם הווירטואלי. כך שאלפי משחקים בודדים מחוברים למערכת אקולוגית גדולה יותר.
במקביל, Unity, פלטפורמת פיתוח תלת מימד, משקיעה ויוצרת "תאומים דיגיטליים", עותקים דיגיטליים של העולם האמיתי. חברת השבבים והגרפיקה Nvidia בונה את "Omniverse", פלטפורמה לחיבור עולמות וירטואליים בתלת מימד.
אביזרים, טכנולוגיה וההבדל בין AR ל-VR?
הקדמה הטכנולוגית מביאה איתה חידושים בכל שכבת חומרה צרכנית, המעבדים חזקים וקטנים יותר, החיישנים רבים ובעלי יכולות גבוהות, חיי סוללה משתפרים, האופטיקה מתחדדת וכ'. במקביל אנו רואים מספר הולך וגדל של מכשירים חכמים בתחום 'האינטרנט של הדברים' כמו שעונים חכמים, אוזניות VR (ובקרוב, משקפי AR).
ההתקדמות הבלתי פוסקת משפרת ומרחיבה את ההתעמקות של המשתמש, למרות שהתוכנה מספקת את החוויה החומרה היא חלק בלתי נפרד. ביום שבו יוכלו להכניס מיקרו מחשב לתוך מסגרת משקפיים רגילות נוכל לברך את הגשמת חזון המטאוורס.
מציאות רבודה (Augmented Reality, ובקיצור AR) היא טכנולוגיית מחשוב המשמשת כהעתק של המציאות' ובה משולבים אלמנטים וירטואליים ברבדים נוספים. דמיינו את הסביבה שלכם ומעליה שכבת-על של אלמנטים ויזואליים, צליל וגירויים חושיים אחרים. השימוש באלמנטים של צליל ואיורים על המרקע הופכים את המציאות לאינטראקטיבית.
בניגוד למציאות רבודה, המונח "מציאות מדומה" (Virtual Reality, ובקיצור VR) מתייחס להחלפה מוחלטת של העולם האמיתי בעולם מדומה. וזה קיים היום במידה כזו או אחרת.
סיכום
תראו, אמנם אנחנו עדיין לא שם. התשתית לא באמת קיימת לשימוש המוני ומאסיבי, האביזרים מסורבלים ויקרים למשתמשי הקצה, והחזון הוא אוסף של רעיונות וחלומות של בעלי דמיון רחב וממון. עם זאת, מדובר באנשים וחברות שידעו להפוך חלומות למציאות אז אנחנו מניחים שזה רק עניין של זמן. ואנחנו רוצים להיות שם. וגם אתם.
העתיד מרגש. הצטרפו אלינו למסע בקהילת מטאוורס – כל מה שמעניין
מטאוורס או מטארוורס
מי ידאג לכל תצרוכת האנשות? מי שיהיה כל היום במציאות מדומה??? אפילו עגבניה לא יוכל לייצר. ומי מדבר על נעל לנעול או על תרנגול לאכול??
כנראה שצוקרברג בעצמו ילך לבשל לך חביטה טעימה עם הרבה פפריקה מדומה…
נקודות מעניינות העלת אבל המטאוורס לא אומר שנחייה רק במרחב הוירטואלי אלא במציאות שמשלבת בין העולם הפיזי והוירטואלי. תחשוב מה זה יכול לעשות לפגועי ראש וגפיים לצורך העניין? יהיה חייב למצוא את האיזון ולהכניס חוקים ורגולציית בכדי שהעולם הזה לא יהיה אפל למרות הרעיונות המהפכניים.
אני חושב מה זה יעשה לדור שגם ככה מנוון ולא עושה שום פעילות גופנית או יוצא מהבית.
איך זה יפגע בחיי חברה, או תקשורת בין אישית