בלוקצ׳יין וקריפטו

האם קריפטו כאן להישאר?

השקעה במטבעות קריפטוגרפיים ונכסים פיננסיים כמו NFT הן בעלות סיכון רב. זוהי טכנולוגיה חדשה ותעשייה שעדיין נמצאת בשלבי פיתוח מוקדמים מאוד. בדיוק כמו שהאינטרנט קרס רק בכדי לצמוח שוב, כך ישתנו גם תשתיות הבלוקצ'יין והקריפטו. ככל שהטכנולוגיה תתפתח ותתייצב, שימושים בעלי ערך אמיתי יחלו לתפוס מקום יותר משמעותי בשגרה שלנו. מתוך יותר מ-19,000 מטבעות קריפטו הקיימים כיום, רובם צפויים להפסיד כסף במקרה הטוב ולהימחק לגמרי במקרה הרע. ויש גם עשרות פלטפורמות בלוקצ’יין, הטכנולוגיה הבסיסית שעליה בנויים המטבעות. לא כולם ישרדו, ואנחנו נכנסים לתקופה של ”הרס יצירתי” שבו חברות ומיזמים רבים לא ישרדו.

בגרף מטה תמצאו את קצב אימוץ האינטרנט כנגד קצב אימוץ הביטקוין. לא היו הרבה קונים לאינטרנט בשנים הראשונות שלפני פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם וכל שאר זללני הזמן שאימצנו. למרות ש-300 מיליון משתמשי קריפטו הם אחוז קטן מהאוכלוסיה העולמית, מדובר במספר לא מבוטל בהתחשב בכך שכל רעיון המטבעות הדיגיטליים המקוריים הוצג רק לפני קצת יותר מעשור.

כרגע, עולם המטבעות הקירפטוגרפיים נמצא במשבר, לאחר שנחתך בעשרות אחוזים ובטריליוני דולרים. נראה שהמחשבה שקריפטו הוא מעין השקעה אלטרנטיבית שלא בהלימה עם שוק ההון ומוגנת מאינפלציה לא מתיישרת עם המציאות. בפועל רואים הלימה די ברורה בין שוק המניות (מניות צמיחה בעיקר) למטבעות.

זו תקופה לא פשוטה למי ששם את מיטב כספו במטבעות שונים. גם ביטקוין ואיתריום לא חסינים עם קריסה של מעל 60% מתחילת השנה. ואם נציין גם NFT, אז פה הקריסה אולי גדולה יותר כאשר מגלים ירידה ב-99% מהמסחר והתעבורה בנישה הספציפית הזו. השקעה היא אף פעם לא רציונלית ומי שלא מסוגל לנהל רגשות ולהתנהל בראייה ארוכת טווח עדיף שיצפה במשחק מבחוץ.

החורף מגיע לקריפטו

נראה שהירידות של השנה האחרונה מסמלות את ″חורף הקריפטו”. מחזוריות היא חלק מכל כלכלה וזו לא הפעם הראשונה שאנו עדים לשפל במחיר ובמסחר מטבעות קריפטוגרפיים. מ-2018 ועד לסתיו 2020, ערכם של מטבעות רבים צנח והמון מיזמים וחברות קרסו. ואי אפשר שלא להתייחס לתחושת הFOMO (תחושת ההחמצה) והנדסת התודעה. מישהו פה לא חשב להשקיע בקריפטו בעליות המטורפות של שנת הקורונה?

ההייפ מסביב לקריפטו ואיתו ההבטחה לשחרר אותנו ממוסדות פיננסיים גדולים או חברות טכנולוגיה ששולטות ברשת ובתודעה, מאתגר אותנו לקחת שליטה על הכסף שלנו כנגד הממשל או שאולי זהו ניצול נוסף של חולשה אנושית שמבוססת על מכירת חלומות.

עם כזו תנודתיות מטבעות קריפטו לא משמשים ככסף. ואם אנשים נמנעים מרכישות מוצרים ושירותים בקריפטו כי השווי מחר יכול להיות גבוה או נמוך יותר אז יש פה בעיה אמיתית של שמישות.

האם מסחר בקריפטו הוא השקעה או הימור?

לשאלה הזו ברוב המקרים נשמע שני צדדים מנוגדים בתכלית. המצודדים (בדרך כלל אלה שכבר בפנים) יאמרו שזו השקעה לגיטימית וכל ירידה בעת הנוכחית היא עבור עליה גדולה יותר בעתיד. האישוש הוא "מחזיקים לטווח רחוק" ומנגד כאלה שרואים בכלל בקריפטו כנכס חסר בסיס שהוא הרבה יותר גרוע מהימור. כי בהימורים אמנם הסיכוי לרעתך אבל לפחות יש רגולציה, בניגוד לקריפטו, מה שהופך את זה למערב פרוע שבו פשע והונאות חוגגים.

תעשיית הקריפטו נשלטת עי קרטל חזק של גופים ואנשים עשירים. וסוחרים רבים הם לא יותר מאשר דגיגים קטנים במעמקיי האוקיינוס החשוך והלא נודע שבונים על שוטה גדול יותר שירכוש את המטבעות מהם במחיר גבוה יותר.

אחד מהמטבעות המוכרים ביותר הוא דוג'קוין. מטבע מבוזר, שנוצר כבדיחה על ידי מהנדסי התוכנה בילי מרקוס וג'קסון פאלמר, שמבוסס על "מם" (meme) המציג את פניו של הכלב "שיבה אינו" מתופעת האינטרנט "הדוג". נטו בדיחה שבודדים התעשרו ממנה וכל היתר פשוט יצאו שוטים. מצחיק שהמטבע עדיין פעיל ונסחר לגחמות ידוענים ובראשם אילון מאסק.

לוויתני הקריפטו, והאם בכלל אפשרי להתנתק מהממסד?

הבנקים הגדולים ביותר כבר פעילים בתעשייה ומשחקים עם הטכנולוגיה. הם מחפשים לבנות מערכות שפועלות מהר יותר, זולות יותר ובסופו של דבר רווחיות יותר. וגם "כל הזמן למעלה". לא מזמן ביטקוין חגג 5000 ימים של פעילות 5000\7\24. תחשבו שאין יותר שעות מסחר מוגדרות, את המניה שאתם מחזיקים או את המט"ח ניתן לקנות ולמכור כל הזמן. מה שכן, מערכות הממסד לא יהיו "פתוחות" כמו נכסי הקריפטו הקיימים היום אלא בשליטתם הבלעדית עם מעקב זהויות משתמשים והרשאות.

תעשיית הקריפטו תצטרך להיות מוסדרת, בשיתוף פעולה הדוק עם הרגולטורים כדי לבנות את הסביבה העתידית כך שיהיה כמה שיותר חופש לחדשנות, אבל עם פיקוח מספיק כדי שהשווקים והמשתמשים לא ינוצלו לרעה. פשעים מבוססי מטבעות קריפטו הגיעו לשיא כל הזמנים בשנה שעברה, עם כתובות בלתי חוקיות שקיבלו 14 מיליארד דולר. בנוסף יש "שגשוג" בכל מה שקשור להונאות, כופר והלבנות הון.

אז האם אין ברירה אחרת אלא להפעיל רגולציה ממשלתית כדי להתמודד עם ההונאות ולאפשר סביבה פיננסית בטוחה? אולי. אך מצד שני, רגולציה על העצמאות והאנונימיות של המטבעות הדיגיטליים תפגע באחת מאבני היסוד של הקריפטו, מה שמשך מאמינים ומשקיעים פנימה מלכתחילה.

ישנו מאמץ מתמשך מתוך התעשייה לספק פתרונות טכנולוגיים וקהילתיים בכדי לדחות את קץ הרגולציה הממשלתית. ליצור רשימות של כתובות בעייתיות על מנת להזהיר משתמשים ולהוסיף אימות רב שלבי ברישום ובאינטראקציות בכדי לסייע על הגנת המשתמשים. האתגרים גדולים ועדיין לא היתה פריצת דרך בנושא אבל העגלה נוסעת אין עצור.

מה סטטיסטיקות השימוש אומרות?

יש לא מעט עסקים שערוכים לקבל תשלום במטבעות קריפטו. קרוב ל18000 עסקים מסביב לעולם. בעיקר בתעשיות ההימורים, תיירות, מזון וקמעונאות. כמה בפועל עושים את זה? לא הצלחתי למצוא סטטיסטיקה עדכנית. התחושה שלי היא שאנשים קונים קריפטו בכלל וביטקוין בפרט לא בגלל שהם מצפים שיוכלו ללכת לחנות ולבזבז אותו, אלא בגלל שהם מצפים שהוא יעלה בערכו. וזו אולי תמצית הסיפור כולו.

מתכוננים למטאוורס

אנליסטים רבים מציינים את המטאוורס בהקשר לתפקיד המשמעותי ביותר של הקריפטו. אבל גם שם, אימוץ נרחב של קריפטו במטאוורס ידרוש עמידה במסגרות רגולטוריות חזקות של הגנת צרכן ויציבות פיננסית. ביום שחזון המטאוורס יתממש, חברות ואנשים פרטיים יוכלו להחזיק בנתח גדול יותר מההון שלהם בנכסים דיגיטליים בכדי לבצע תשלומים מבוססי מטאוורס או למטרות השקעה.

אז האם קריפטו כאן להישאר? כנראה שכן. אך התצורה הסופית עדיין לא ידועה. מה שכן בטוח הוא שהמטבעות יקבלו חשיפה גדולה יותר כשממשלות יתערבו ותהיה חקיקה ורגולוציה לטובת הכלל. לנו נותר להמשיך ללמוד את הנושא ולעקוב.


כתבות רלוונטיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
דילוג לתוכן