בעלות משותפת של Fractional] NFT]
כמו בכל אבולוציה טכנולוגית גם לNFT יש לאן להתפתח. כרגע השימושים הם בעיקר בתחום האומנות ומאופיינים על ידי בעלות אישית אך החוזים החכמים העתידיים כבר מדברים על NFT חלקי ובעלות משותפת.
מהי בעלות משותפת?
בדיוק כמו שזה נשמע. לפי מודל זה, הבעלות על ה-NFT תפוצל בין מספר גורמים. כל אדם יהיה הבעלים של אחוז מסוים מה-NFT. אם ניקח דוגמא ממציאות חיינו, ילדים שקיבלו בירושה דירה מההורים, טאבו הדירה (שטר הבעלות) מחולק באופן שווה (או בהתאם לצו הירושה – חוזה חכם) בין הילדים. בחוזה גם נכתב אם בעל אחוז הבעלות יכול למכור את חלקו בהסכמה מלאה חלקית או ללא הסכמה בכלל של שאר הבעלים. וזו סוגיה מעניינת שנגיע אליה בהמשך.
NFTs מתחילים לשחק תפקיד חשוב יותר ויותר בכלכלה הדיגיטלית. השדרוג הזה בחוזים מביא לפוטנציאל בלתי מוגבל בכל השימוש והיישום של NFTs. משתמשים עם הון מוגבל יכולים להיות בעלים של חלק מהיצירות הפופולריות ביותר של אמנות דיגיטלית, שירים, כרטיסי אספנות, קטעי ספורט וכ'.
העולם הזה מתחיל לחקות יותר ויותר את העולם האמיתי, שימושים מקבילים בכלכלה חדשה. כנראה שקשה להתנער מהרגלים ישנים, ואולי לא צריך. בוא ניקח עוד דוגמה מהעולם הידוע והמוכר – מניות. NFT בעל שווי של מיליון דולר יכול להיות מחולק למיליון חלקים שווים או לעשר, בהתאם להחלטות היוצר. התמלוגים או הדבידנדים יתקבלו בהתאם לחלק האחזקה שבבעלות. בואו ניקח לדוגמא NFT של שיר מוכר, הרי שכל השמעה שלו מחוייבת בתמלוגים לאומן (שמחזיק 50% מבעלות על השיר) ועוד 50% שיחולקו בין שאר הבעלים של היצירה. הכל בצורה אוטומטית בהתאם לחוזים החכמים.
הכוח אצל המשתמשים. כל יוצר הוא חברה פרטית עם בעלות על יצירותיו. על ידי הנפקה (מכירת אחוז בעלות לאחרים) הוא נהנה מהכנסה אקטיבית בצירוף בעלים חדשים והכנסה פסיבית בהתאם לאופי היצירה.
בלוקצ'יין וחוזים חכמים
פלטפורמת הבלוקצ'יין והחוזים יבטיחו שיהיה משחק הוגן. כלומר, אם אכן יש לפלוני אחוז בעלות והצירה נמכרה לצד שלישי או התקבלו תמלוגים כלשהן, החוזה החכם יבטיח שכל הבעלים המקושרים יהנו באותו הרגע. כולם קשורים לאותו חוזה והתיעוד הוא הבלוקצ'יין. עם יתרונותיו של שקיפות ואימות בעלות.
טכנית אם אדם או ישות אחת תרכוש את כל החלקים הבודדים של NFT, הם יהיו הבעלים הבלעדי. אין פה הרבה הגיון שכן אם היה לאותו אדם את הסכום לרכוש את היצירה המלאה הוא היה עשה זאת. מצד שני, בדיוק כמו בחברות שקורסות או הופכות ללא רלוונטיות ושוויין נחתך גם פה ישנה הזדמנות להגדלת החזקות. משחקי היצע וביקוש.
היתרונות של בעלות משותפת
- סף כניסה נמוך – לא מכיר הרבה אנשים שיש ביכולתם לרכוש NFT מסדרת הקופים המשועממים או שטח נדל"ן וירטואלי. חלוקת הנכסים הללו לחלקים קטנים יותר ינגישו את העולם הזה לציבור הרחב. חברות בקבוצות רכישה ייעודיות לשטחים יאפשרו להרבה יותר משקיעים להשתתף בחגיגה. בדיוק כמו בחיים האמיתיים.
- התאמה לקבוצות – בעלות משותפת וחלקית מאפשרת התאמה מציאותית יותר לסיטואציות שונות. מה עושים חברי להקה שהוציאו את האלבום כNFTs ולאחר שנה יש סכסוך שמביא לפירוק? מי לוקח את הבעלות על היצירות? כעת, כל חבר בלהקה יוכל לקבל אחוז מה-NFT ללא תלות באחרים.
- סחירות – ככל שיהיו יותר משקיעים\רוכשים, כך יהיה קל יותר לקנות ולמכור נכסים דיגטליים.
- נזילות – עוד מושג מעולם ההשקעות. מכיוון שלרוכשים יהיה קל יותר לקנות ולמכור NFTs, מספר העסקאות המתרחשות יגדל כל שיהיה קל יחסית למצוא קונה לחלק שלך.
- פיזור – לא יודע מה אתכם אבל אני דוגל בפיזור השקעות. הייתי שמח להחזיק חלק מNFT, נדל"ן וירטואלי, אמנות, מטבעות במקום נכס בודד באותו הסכום. לא שמים את הביצים בסל אחד. בטח בעולם תנודתי שבו רב הסתר על הגלוי.
החסרונות של בעלות משותפת
תמיד יש את הצד השני של המטבע. הנה כמה חסרונות:
- קבלת החלטות – קניתי 2% בNFT של מועדון היאכטות. כיודע NFT כזה נותן אישור כניסה למסיבות ואירועים בעולם הפיזי. מי מאלפי הבעלים הולך לאירוע המתוקשר? כאשר יש בעלים בלעדי כמו היום הזכות לשימוש די פשוטה. איך ניתן לאגד ולהחליט כשיש המון בעלים מעורבים?
- רגולציה וחוקים – בעלות חלקית על NFTs יכולה באמת להתפרש כהחזקת נייר ערך ועל כן לקבל גם את עול התקנות, המס והרגולציה של שוק ההון מה שיפגע באטרקטיביות.
- זכויות משפטיות – בסופו של דבר NFT הוא שטר בעלות על יצירה. ואם זו יצירת אומנות מי מקבל את הזכות להשתמש בה ובאיזה אופן? לא משפטן, אבל נשמע כמו פתח להרבה צרות משפטיות.
- עמלות גז – אחת הבעיות המרכזיות בעולם המסחר של NTF, בטח באיתריום. האפשרות לסחור בחלקי יצירות יביא לתנועה הרבה יותר גדולה במסחר ומשם גם בעמלות. חסרון שלא ניתן להקל בו.
העתיד של NFT
צריך לזכור שNFT בגרסתו הנוכחית צבר תאוצה רק בשנה האחרונה והיישומים של הטכנולוגיה עדיין בחיתוליה. בעלות חלקית ומשותפת נשמע כמו צעד נוסף בהתפתחות של העולם הזה שלאט לאט מחקה את העולם הפיזי, עד שיבוא רעיון פורץ דרך חדש. כבר היום יש כמה פלטפורמות שמאפשרות לרוכשים חשיפה לזה, גם ב-Opensea. מה שכן זה יכול להגדיל משמעותית את עולם הנכסים הדיגיטליים והסחר בהם. וגם להנגיש השקעות נוספות ומעניינות יותר מקופים וגיריות. יש מכשולים, יש מלא פוטנציאל. ימשיך להיות מעניין.